Overview

Bailey Park is a multi-purpose, urban green space created to accommodate a range of uses such as outdoor yoga, concerts and movies.

The amphitheater and amenities building at Bailey Park, in the heart of the Wake Forest Innovation Quarter, provide a playground for those that live, learn, work and play in the immediate vicinity, but also the broader community. The transformable amphitheater and amenities building frame the northern park entry on the corner of 5th Street and Patterson Avenue as a destination point in downtown Winston-Salem.

Method

Bailey Park sets the stage for the future without forgetting the past.

In the heart of the Wake Forest Innovation Quarter, the architecture of Bailey Park recognizes the rich history of this area based in tobacco manufacturing while embracing the technology and life sciences research that makes Winston-Salem a beacon for innovation. The comfort stations shed roof dramatically heralds incoming visitors while echoing historic lean-to tobacco barn vernacular. The streamlined detailing and familiar forms invite passersby while the overhangs provide a contemporary design for relief from the elements. Materials utilizing warm colors and woods are intentionally juxtaposed alongside historical glass and industrial steel to create a balanced aesthetic.  

A natural amphitheater is created by the intimately scaled stage surrounded by tiered topography. The multi-purpose amphitheater can accommodate a number of diverse events including fitness classes, concerts, dancing or simply relaxing under the open air shed roof structure of the stage. As a programmatically transformative element, operable panels providing the upstage backdrop can rotate to respond to visitor’s needs.  

With a comfort station doubling as an amenity ideal for study sessions to picnicking families, and an amphitheater playing host to a variety of community events and casual lunch breaks, the built environment at Bailey Park sets the stage for the future without forgetting the past.

Solution

The result is a space that's equal parts music venue and publicly accessible park.

The stage was built with stained concrete slab, GFRC wrapped columns, exposed structural steel columns and knife edge beams, western red cedar ceiling, standing seam metal roof, operable tube steel stage panels on thrust bearings, LED strip lights in concrete risers, and GFRC columns and steel beam flanges.

The amenities building was built with stained concrete slab, steel framed structure with moment connections and metal stud infill, western red cedar rainscreen with open joints, metal panel with 1/2" reveal joints, clear anodized storefront with custom LED accent lights, western red cedar soffit and ceiling with flush mounted strip and can lights, and a standing seam metal roof.

  • 2015
    AIA Winston-Salem Merit Award
    Project
    Bailey Park

Related Project

Quarry Park